03 650 50 52

Epiduraal hematoom

Epiduraal hematoom (EDH), wat is het?

Wat is het?

Het epiduraal hematoom (EDH) treedt meestal op bij een ernstig schedeltrauma (craniocerebraal trauma of CCT) waarbij naast een schedelbreuk ook een scheur van een (slag)ader optreedt. Een bloedklonter ontwikkelt zich tussen de schedel en het buitenste hersenvlies (dura mater). Door toenemende druk wordt de dura mater langzaam los geduwd van het bot waardoor de typische ‘lensvorm’ ontstaat (figuur 1). Door het toenemend volume ontstaat uiteindelijk gevaarlijk verhoogde hersendruk.

Symptomen

De patiënt verliest bij het trauma kortdurend het bewustzijn maar herstelt nadien redelijk goed (helder interval). Binnen enkele uren treedt echter toenemende hoofdpijn op met soms zelfs verlammingsverschijnselen (afhankelijk van de plaats van de bloeding) en uiteindelijk opnieuw bewustzijnsverlies. Uiteindelijk zullen tekens van hersenstambeschadiging optreden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een CT scan van de hersenen (figuur 1)

Conservatieve behandeling

Dit is enkel mogelijk indien de bloeding klein (<30ml en <2cm dikte) is en er geen tekens van neurologische uitval zijn. Een observatie op de afdeling intensieve zorgen is essentieel. Een controle CT scan van de hersenen dient op korte termijn te gebeuren.

Chirurgische behandeling

Indien de bloeding groot is (>30ml en/of >2cm dikte) of er neurologische tekens zijn dient een operatieve behandeling te worden uitgevoerd. Hier dient dringend een craniotomie (schedellichting) te gebeuren om de bloedklonter te verwijderen en een eventuele actieve bloeding te stelpen. Nadien wordt de schedel (meestal) teruggeplaatst en gefixeerd met krammen. De prognose is onder meer afhankelijk van de grootte van de bloeding, de ernst van de hersenverplaatsing en de neurologische toestand bij aanvang van de behandeling.

Maak een afspraak

Via onze contactpagina kan u eenvoudig een afspraak maken.

figuur 1

Epiduraal hematoom (EDH)

Meer informatie

Epiduraal hematoom (EDH), wat is het?

Voorbereiding

Opname

Operatie

Nazorg

Revalidatie