03 650 50 52

Acuut subduraal hematoom

Acuut subduraal hematoom (ASDH), wat is het?

Wat is het?

Het acuut subduraal hematoom (ASDH) treedt meestal op bij een zeer ernstig schedeltrauma (craniocerebraal trauma of CCT).

Door een zeer hoge impact (val van hoge hoogte, verkeersongeval) treedt een scheur op van een (slag)ader in of op de hersenen met ontstaan van een bloedklonter onder het buitenste hersenvlies (dura mater).

Door de toenemende druk worden de hersenen weggeduwd van de dura mater. De afvoerende bloedvaten van de hersenen (brugvenen) komen hierdoor onder spanning of kunnen zelfs scheuren. Vaak zijn er als gevolg van de ernst van het trauma begeleidende kneuzingen van het hersenweefsel zelf (contusiezones).

Eerder zeldzaam treedt een spontaan acuut subduraal hematoom op, bijvoorbeeld bij een onderliggende bloedvat-afwijking of stollingsstoornis.

Symptomen

De patiënt verliest bij het CCT vaak direct het bewustzijn en blijft nadien in (sub) comateuze toestand. Bij neurologisch onderzoek op de spoedgevallen worden vaak al aanwijzingen gevonden van ernstige beschadiging van de hersenen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een (dringende) CT scan van de hersenen.

Conservatieve behandeling

Dit is enkel mogelijk indien de bloeding klein is en er geen tekens van neurologische uitval zijn. Een observatie op de afdeling intensieve zorgen is essentieel. Een controle CT scan van de hersenen dient op korte termijn te gebeuren.

Chirurgische behandeling

Indien de bloeding groot is of er neurologische tekens (coma, verlamming etc) zijn dient een operatieve behandeling te worden uitgevoerd. Hier dient dringend een craniotomie (schedellichting) te gebeuren om de bloedklonter te verwijderen en een eventuele actieve bloeding te stelpen. Nadien wordt de schedel meestal niet teruggeplaatst gezien er vaak belangrijke hersenzwelling aanwezig is. Dan wordt enkele weken nadien de schedel teruggeplaatst, mits de hersenzwelling niet meer aanwezig is. De prognose is onder meer afhankelijk van de grootte van de bloeding, de ernst van de hersenverplaatsing, de uitgebreidheid van eventuele hersenbeschadiging en de neurologische toestand bij aanvang van de behandeling.

Maak een afspraak

Via onze contactpagina kan u eenvoudig een afspraak maken.