03 650 50 52

Lumbale discushernia

Lumbale Discushernia, wat is het?

Wat is het?

De lumbale discushernia of hernia nuclei pulposi is een uitpuiling van de tussenwervelschijf al dan niet met druk op een zenuw (figuur 1). De plaats en de grootte van de uitpuiling bepalen meestal de ernst van de symptomen.

Symptomen

Typisch is acute rugpijn (lumbago) met pijnuitstraling naar het been (ischias) volgens een bepaald patroon (dermatoom, zie figuur 2). Meestal treedt verergering op van de pijn bij druk verhogende momenten zoals
hoesten, niezen of persen. Als de druk op de zenuw ernstig is kunnen neurologische uitvalsverschijnselen ontstaan. Dit kan soms onopgemerkt bestaan maar meestal is dit echter duidelijk. Verlamming van de voet (bv. dropvoet), gevoelsstoornissen of zelfs blaasfunctiestoornissen dienen snel te worden vastgesteld om zenuwfunctie te kunnen herstellen of bewaren. U dient dan ook bij enige twijfel een afspraak te maken met uw behandelend arts/specialist voor beoordeling van de ernst van de afwijkingen en de noodzaak tot chirurgisch ingrijpen.

Conservatieve behandeling

In eerste instantie kan behandeld worden met pijnstillers en/of ontstekingsremmers (altijd in overleg met uw behandelend arts). Bij falen van deze therapie kan bij ontbreken van neurologische uitvalsverschijnselen een epidurale infiltratie (Corticoïden-injectie) overwogen worden.

Chirurgische behandeling

Als ook deze strategie faalt of als er uitvalsverschijnselen bestaan dient een operatieve behandeling te worden overwogen (discectomie/herniotomie). Afhankelijk van de plaats, de grootte van de discushernia en de duur van de symptomen zal de chirurgische benadering worden bepaald.

Maak een afspraak

Via onze contactpagina kan u eenvoudig een afspraak maken.