03 650 50 52

Cervicale discushernia / Cervicale artrose

Neurochirurgisch Centrum Antwerpen NoordWervelkolom cervicaalCervicale discushernia / Cervicale artrose

Cervicale Discushernia / Cervicale Artrose, wat is het?

Wat is het?

De cervicale discushernia of hernia nuclei pulposi bestaat er een uitpuiling van de tussenwervelschijf al dan niet met druk op een zenuw. De plaats en de grootte van de uitpuiling bepalen meestal de ernst van de symptomen.

Bij cervicale artrose zijn de gewrichten verdikt (uncartrose) die daardoor druk op de zenuwen kunnen uitoefenen. Ter hoogte van de cervicale wervelkolom is het van belang te bepalen of er door de discushernia of door de artrose te hoge druk (compressie) bestaat ter hoogte van het ruggenmerg.

Symptomen

Typisch is acute nekpijn met pijnuitstraling naar de arm (brachialgie) en/of het hoofd. Meestal treedt verergering op van de pijn bij druk verhogende momenten zoals hoesten, niezen of persen. Als de
druk op de zenuw ernstig is kunnen neurologische uitvalsverschijnselen ontstaan. Dit kan soms onopgemerkt bestaan, meestal is dit echter duidelijk. Verlamming van de arm of hand en gevoelsstoornissen dienen snel te worden vastgesteld. Indien er te hoge druk op het ruggenmerg wordt uitgeoefend kunnen bovendien symptomen optreden in de benen (pijn, krachtsverlies,
gevoelsstoornissen). Om zenuwfunctie te kunnen herstellen of bewaren dient u dan ook bij enige twijfel een afspraak te maken met uw behandelend arts/specialist voor beoordeling van de ernst van de afwijkingen en de noodzaak tot chirurgisch ingrijpen.

Conservatieve behandeling

Bij ontbreken van neurologische uitvalsverschijnselen kan in eerste instantie behandeld worden met pijnstillers en/of ontstekingsremmers (altijd in overleg met uw behandelend arts). Bij falen van deze therapie kan een epidurale infiltratie (Corticoïden-injectie) overwogen worden.

Chirurgische behandeling

Als ook deze strategie faalt of als er uitvalsverschijnselen bestaan dient een operatieve behandeling te worden overwogen. Afhankelijk van de duur van de symptomen, de plaats van de hernia, de ernst van de uncartrose en of er (belangrijke) druk op het ruggenmerg bestaat, zal de chirurgische benadering worden bepaald (zie onderdeel: operatie).

Maak een afspraak

Via onze contactpagina kan u eenvoudig een afspraak maken.