03 650 50 52

Lumbale spinaalkanaal stenose: operatie

Lumbale Spinaalkanaal Stenose operatie

Mediale facetectomie

Indien de stenose (vernauwing) in de rug slechts op één niveau aanwezig is en er geen verschuiving van de wervels (anterolisthesis) is, kan een microchirurgische benadering volstaan: mediale facetectomie. Hierbij wordt het zenuwkanaal vergroot door grote delen van het ligamentum flavum (gewrichtsband) te verwijderen, eventueel gecombineerd met verwijderen van een klein deel van de binnenzijde van het gewricht.

Lumbale laminectomie zonder fusie

Indien er echter meerdere niveaus aangedaan zijn en er geen (belangrijke) verschuiving (anterolisthesis) van de wervels bestaat wordt gekozen voor een lumbale laminectomie. Hierbij worden de wervelbogen weggenomen maar blijven de gewrichten intact.

Lumbale laminectomie met fusie (zie ook Arthrodese)

Indien er wel een duidelijke verschuiving (anterolisthesis) van de wervels aanwezig is wordt meestal gekozen voor een lumbale laminectomie gecombineerd met een fusie (arthrodese). Hierbij worden (pedikel) schroeven geplaatst die worden geconnecteerd door een staafje. Meestal wordt een rigide fixatie nagestreefd, echter in sommige gevallen wordt voor een dynamische constructie gekozen waarbij de rug zijn beweeglijkheid gedeeltelijk behoudt.

Maak een afspraak

Via onze contactpagina kan u eenvoudig een afspraak maken.